Bij vuurshows op onder andere het strand in Thailand, worden materialen gebruikt die asbest bevatten.

Gebruikte materialen bevatten Asbest
De uiteinden van de te gebruiken materialen, zoals stokken of kettingen, die tijdens de shows in de avonduren gebruikt worden zijn aan de uiteinden omwikkeld met zogenaamd “witte doeken”. Deze “witte doeken” wordt gebruikt om te dopen in de brandstof opdat het vuur aangestoken kan worden om de show te starten. Dit proces van dopen in brandstof gebeurd soms wel meerdere keren per show. Dit doek is gemaakt van asbest en het betreft meer dan 60% chrysotiel (zogenaamde witte asbest). Dit materiaal is niet hechtgebonden.

Dit niet hechtgebonden materiaal zorgt voor verspreiding van Asbest
Bij niet hechtgebonden asbest zijn de vezels niet of nauwelijks aan het dragermateriaal gebonden. De vezels kunnen dan gemakkelijk in de lucht vrijkomen en worden ingeademd. Asbestvezels kunnen na inademing diep in de longen terecht komen en ziektes veroorzaken. Tijdens zo’n vuurshow (in de buitenlucht op het strand) kunnen deze stoffen dus door het publiek (voornamelijk toeristen) ingeademd worden.

Analyse materiaal in Nederland concludeert asbest
Buro Springweg heeft tijdens een bezoek aan Thailand een materiaalmonster genomen van dit witte doek en laten analyseren door een Nederlands geaccrediteerd laboratorium. Helaas is geconstateerd dat het hier daadwerkelijk om asbest gaat en hiermee dus iedere avond verspreiding van asbest plaatsvindt op de stranden van Thailand.

 

Link Analysecertificaat

1 antwoord
 1. Jan van Zelm
  Jan van Zelm zegt:

  Het is nagenoeg (..en hoogstwaarschijnlijk) zo goed als ONmogelijk om in landen waar asbest (nog steeds) NIET is verbannen de mogelijke bronnen van asbestblootstelling van tevoren aan te geven voor gebruikers en daarbij andere betrokkenen.
  Vergeet daarbij even NIET dat er zo’n 3200 asbesthoudende producten bestaan. Hoe zij er allemaal (precies) uitzien….Tja. Wie weet?
  En bijkomend ‘item’, maar feitelijk de HOOFDZAAK, is dat de dodelijke aandoeningen zich pas tussen de 10 tot zelfs 60 jaar later kunnen gaan manifesteren. Maar wanneer het dan WEL gediagnosticeerd wordt is het – in de huidige (2018) medische stand der wetenschap niet te genezen of te verbeteren, slechts in uitzonderlijke individuele situaties is er soms enig uitstel van een zeer vervelende ‘executie’. Wie weet er tegen die tijd dan nog waar en waaraan hij/zij precies is blootgesteld…..
  Ergo: Bij twijfel NIET in…ademen !! BLIJF UIT DE BUURT.

Reacties zijn gesloten.